2011. május 24., kedd

Karakterek - Akik nélkül nem történet a történet


Vajúdás nélkül nem megy!
Sokan úgy gondolják, hogy szülni nem nehéz. Mások majd belehalnak, mire világra hoznak egy új életet. Egy dolog viszont mindkét esetben elengedhetetlen: az idő, amit a magzat az anyaméhben tölt.

Nem szülészeti disszertációt írok, viszont a való életben történő szülés, és egy karakter kiötlése sokban hasonlít. Van, akinek könnyen megy, van, aki több hetet, vagy akár hónapot szenved vele, s amíg egyes karakterek szinte készen kipattannak a fejünkből, mintha mindig is arra a pillanatra vártak volna, addig másokon még a megalkotás után is rengeteget kell csiszolni.


Ismerkedés
A karakteralkotás egy történet szempontjából kulcsfontosságú, hiszen a szereplők viszik előre, vagy éppen késleltetik az eseményeket. A személyiségük meghatározza egy–egy jelenet végkimenetelét, az olvasó szimpátiáját, vagy ellenszenvét válthatják ki, és egyes mozzanataik annyira szerteágazó következményekkel járhatnak a sztorin belül, mint saját tetteink a valós életben.

Próbálom érzékeltetni, hogy egyetlen szereplő megalkotásával is mekkora terhet veszünk magunkra, ez fokozottan igaz akkor, hogyha éppen főszereplőn agyalunk. Férfi legyen, vagy nő? Gyerek, vagy felnőtt? Sikeres, gazdag, szegény, beképzelt, mogorva, zárkózott, vidám, népszerű, kegyetlen, rideg, természetfeletti lény, halandó ember…? Ezeregy kérdés puffog ilyenkor az író fejében, és bevallom, sokszor én sem tudok dönteni, hogy ki milyen legyen.

Vannak támpontok, amik alapján elindulhatunk, hogyha úgy érezzük, végképp zsákutcába szaladtunk. Az egyik, és legfontosabb segítség maga a történet lehet, abban az esetben természetesen, hogyha az már valamilyen szinten körvonalazódott bennünk. Sokszor annyi is elég, ha azt tudjuk, hogy milyen lesz a sztori hangvétele (borongós, vidám… esetleg mindenből egy kicsi), vagy műfaja. Ebbe a környezetbe kell beágyaznunk a karakterünket, lehetőség szerint úgy, hogy illeszkedjen a környezetéhez, a hangulathoz és mindahhoz, amit az első benyomással érzékeltetni szeretnénk. Ha például egy gyilkosságokkal teletűzdelt, hátborzongató thrillert szeretnénk írni, akkor abban igencsak különösen mutatna egy bohócra emlékeztető főszereplő. Ettől a mű groteszké válhat, ami nem rossz, viszont nagyon óvatos egyensúlyozásra lesz szükség, hogy ne bagatellizáljuk el egyes események súlyosságát. Amennyiben ez megtörténik, a regény/novella/fanfiction élvezhetetlenné válik, önmaga paródiája lesz.

Elengedhetetlen, hogy pontosan ismerd a karaktereidet, ismerd a gondolataikat, és ne csak úgy tudd őket visszaadni, hogy egy–két bekezdés erejéig felsorolod a belső tulajdonságaikat. Sose célravezető. Az olvasók az alapján ismerik meg a legkönnyebben a szereplőket, hogy egyes szituációkban hogyan reagálnak, mit éreznek, mit mondanak. Akárcsak az életben. Mi sem úgy ismerkedünk, hogy odamegyünk valakihez, és felsoroljuk neki az összes jó- és rossz tulajdonságunkat, azok idővel úgyis kiderülnek. Ha van mélysége a karakterednek, ha igazán figyelsz rá, és tényleg megismerted, akkor egyszer csak azon kapod magad, hogy néhány ponton elakadsz miatta.


Életre kelt!
Igen, furcsán hangzik, de így van. Ha rá akarod venni, hogy csókoljon meg valakit, egyszerűen „nem”-et mondd, mert ő nem ilyen. Leírhatod azt a mozzanatot, de számolj vele, hogy az lesz az egyik legrosszabb rész a történetben. Te sem szereted, ha valamibe belekényszerítenek, akkor szegény szereplőddel miért tennéd ezt?

Ilyen esetben egyszerűen másik utat keresel, ami illik hozzá, feloldja a benned támadt feszültséget, és előrelendíti a cselekményt. Fő– és mellékszereplőre ez egyaránt vonatkozik.

Egyszer csak azon kapod magad, hogy annyira tisztán, és élesen kirajzolódott már előtted a karakter kívül–belül, hogy a beszéde, a gesztusai is megelevenednek előtted, rossz szokásokat is kap, helytelen döntéseket is hoz, „megbotlik”, mint egy hús–vér ember. És ez a jó! Ha úgy érzed, hogy él, és már nem te irányítod, hanem ő meséli el, hogy mi történt vele, akkor az olvasó is elhiszi, hogy nem az író egymás mellé dobált szavait, hanem a karakterek meséit olvassa. Ilyenkor a történet egyszerűen magába szippant.


Amikor eljön a Kaszás
Ehhez kell csak igazán nagy elszántság az író részéről: megölni azt, akit ő maga teremtett. Akár szimpatikus, akár nem, mégiscsak eltűnik valaki, aki színesebbé tette a történetet, és ha csak titokban, mélyen magunkban, de megsiratjuk. Abban az esetben, ha ráadásul az egyik kedvencünktől szabadultunk meg, akár pár napi levertség is mutatkozhat, mint egy igaz temetést követően. Nem is csoda, hiszen véget vetettünk az ő pályájának, és innentől már csak úgy hozhatjuk vissza, hogy a többi szereplő beszél róla, vagy azt írjuk le, hogy másokra milyen hatással volt a halála.

Pontosan ezért ezt sem szabad félvállról vennünk, és meg kell vizsgálnunk, hogy ezt a szereplőt kihez milyen viszony fűzte. Vagyis csak azért, mert már nem írunk arról, hogy mit csinál, gondol és mondd… attól még írunk róla. Különösen, ha meghatározó személy volt.


Segít befejezni
Abban az esetben, hogyha igazán jól kidolgozottak a karaktereid, akkor a segítségükkel még arra nem mindig egyszerű kérdésre is választ kaphatsz, hogy mi legyen a vége. Egy történet befejezése legalább annyira ünneprontó tud lenni, mint amennyire felemelő, és ez nem feltétlenül attól függ, hogy Happy End, vagy sem.
A befejezéssel általában lezárjuk az ő történetüket egy ponton, ám az élet attól még megy tovább, vagyis ennek függvényében kell pontot tenni az utolsó mondat végére. Meg kell kérdezned magadtól, hogy milyen életet tudnál nekik elképzelni a későbbiekben, mi az, amire azt mondanád akkor is, ha később visszaolvasod, hogy „igen, ez tényleg az ő döntésük volt”. Még ha úgy is tűnik, hogy ezzel túl kiszámítható lesz a sztori, nem érdemes úgy lezárni, hogy olyas valami történik, ami ellent mondd az eddigi történetvezetésnek, vagy a karaktereknek. Nem véletlenül van az a mondás, hogy „Minden jó, ha a vége jó”!

9 megjegyzés:

  1. Szóval....
    Az ismerkedés bekezdésnél kicsit megijedtem, mert azt hittem, hogy szegény karijaidat beleerőszakolod bizonyos szitukba, de aztán továbbolvastam, és rájöttem, hogy nem, dehogyis, te is csak a "szóvivő" vagy, de nah... ne hozd az emberre a frászt :D
    Abba viszont belekötök, hogy egy bohóchoz hasonlító kari nem szerepelhet egy krimiben, mert pl. gyilkosnak rohadt jó lehet, nyomozónak persze nem, bár ki tudja. Amit írtál is, hogy egyensúlyban kell tartani a sztorit, az totál igaz.
    Életre kelt: ezért utálom a karijaimat... :P
    Kaszás: az biztos, hogy nehéz, de hál isten még nem volt olyan szereplőm, akinek meg kellett volna halnia, vagy ha igen, akkor lehet hogy nem öltem meg, mert még fiatal voltam. Egyébként mindig vissza lehet őket hozni, csak kérdés, hogy a többiek hogyan viszonyulnának hozzá - lsd. vámpírok, szellemek, halhatatlanok, zombik, egy rakat lehetőség van rá, és egy történetet soha nem késő átalakítani. :P Bár az zavaró lehet, ha mondjuk egy romantikus történetben hirtelen előbukkan egy vámpír a semmiből, de azt hiszem ismerjük egymást eléggé, hogy unalmas sztorit mi nem csinálunk. :D
    Segít befejezni: na ezzel totál nem értek egyet. Példát is említek: amikor a zenesulis sztorim első részéhez értem, majd beleszakadtam, mire rájöttem, hogy durci-murci Roscoe mit is akar valójában... pedig jól ismerem őt, ő az én igazi főszereplőm, és minden cselekedetének az okát ismerem, mégis nehéz volt rájönnöm, hogy mit is fog meglépni. És erre is megvan a magyarázat. Ha az ember szívéhez túl közel kerül bizonyos karakter, akkor bizony nehezen fogadja el adott karakter döntését - még akkor is, ha tudja, később úgyis helyreáll a béke. ^^
    Na csak ennyit szerettem volna, bocsesz, ha kisregény lett. ^^

    VálaszTörlés
  2. Sose erőltetném rájuk magamat, akkor semmit nem érne az egész sztori.:P (Pedig mennyivel egyszerűbb lenne...)
    Egy időben nagyon bennem volt ez a "hozzuk vissza a halott szereplőt" dolog, de aztán rájöttem, hogy a végérvényesség jobb, mert után az olvasók elhiszik, hogy tényleg bármit meg merek tenni, illetve bármi megtörténhet, és nem biztos, hogy ugyanannyian maradnak a sztori végére, mint ahányan kezdték.XD A mi pedig a mitikus lényeket illeti: jobb szeretem, ha azok se halhatatlanok. :P
    Igen, a befejezés segítést illetően igazad van, de ahogy keresztbe tehetnek, úgy segíthetnek is. Én legalábbis általában tudom, hogy mi lesz a vége... kivéve mostanában. XD És nem zavarnak a kisregények.:)

    VálaszTörlés
  3. Ú, hát csak a legszükségesebb történésekre írtam, h vissza lehet őket hozni. ^^ Nem tudom, én szeretem a halhatatlan mitikus lényeket, bár mostanában egyre több olyan karim van, amik meghalhatnak... még az angyalok is - szegények...

    VálaszTörlés
  4. Nálam ami abszolút halhatatlannak számít, és amit nem nyírnék ki, az a főnix.XD Meg a kísértet/szellem. A többi elpusztítható.:)A halandóság kérdésével meg úgy vagyok, hogy azért adjunk a Halál kezébe egy akkora erőt, jelentőséget, hogy abból már ne nagyon lehessen visszatérni - ez alól természetesen kivétel, amikor valakiből szándékosan/véletlenül csinálnak vámpírt, zombit, vagy egyéb halál utáni nyalánkságot. XD

    VálaszTörlés
  5. Sejtettem, hogy a főnixet mondod. Mondjuk én is erősen agyaltam rajta, hogy létezhet-e módszer, amivel ki lehet nyuvasztani egy főnixet, de nem nagyon találtam még. De nem adom fel, előbb-utóbb úgyis meglesz :P

    VálaszTörlés
  6. Én egyszer arra gondoltam, hogy talán a hamvaikat lelocsolni vízzel... de ez olyan röhejes ötlet volt, hogy inkább paródiába tudnám elképzelni! XD
    Ha Neked esetleg eszedbe jut valami főnix-gyilkos ötlet, meghallgatom! XD

    VálaszTörlés
  7. Mindenképpen szólok majd :P De ez a lelocsolgatós ötlet... ^^ aranyos, na :D

    VálaszTörlés
  8. XD Örülök, hogy tetszett! XD

    VálaszTörlés
  9. Vannak dolgok, amiket sokan képtelenek megérteni, vonatkozik ez főként a kívülállókra... ilyen például az író és karaktere közötti kötelék is. :-) Valóban élnek, és valóban ellenkeznek, ha nem tetszik nekik, amit tetetni akarsz velük:-) szépen ábrázoltad ezt a viszonyt, tetszett! Üdv: Ana ööö.. minek írok alá, ha feljebb ott virít a nevem?:DD

    VálaszTörlés